Sunday, June 04, 2006

nachtfotografie





Leuven had voor het Pinksterweekend een heel bijzondere culturele happening gepland "Leuven in Scene". Op vele markten en pleinen viel er te genieten van straattheater. Het meest bijzondere was wel "Chromolithe" door de kunstenaar Patrice Warrener. Het hele stadhuis van Leuven met zijn 150 beelden was minitieus in het licht gezet. De overdag witte beelden kregen in het licht nu gele jasjes en blauwe sokken. Tot in detail was alles ingekleurd. Een fantastisch gezicht. Natuurlijk wil je dat op de foto zetten maar ik had een paar probleempjes.
Het stadhuis is een heel groot gebouw en de groothoek van mijn camera is zolas je ziet niet wijd genoeg om het stadhuis in zijn geheel op de foto te zetten, bovendien blijkt de lens toch een aardige vertekening te heben als je kijkt naar de scheve stand van de huizen.
Nog groter is het probleem van nachtfotografie. Ik had geen statief bij me en zou dus uit de hand dit lichtspectakel zo scherp mogelijk moeten proberen te fotograferen.
Vele standen heb ik geprobeerd o.a. P met iso waarde 200, AV met diafragma 3.2, sluitertijden van 1 sec en daarna iets hoger en lager. Maar in alle gevallen was het reseultaat zeer slecht. Inzoomen op een van de beelden op de gevel was al helemaal niet doenlijk.
De Canon S2IS heeft echter ook een SCN-mode. Hierin zit de voorkeuze mogelijkheid voor "nightshot". Het bleek dat met deze keuze eigenlijk voor mij op dit moment de beste resultaten te behalen vielen. De foto hierboven van het stadhuis is dan ook op deze stand genomen. Zo ook de foto hieronder van een ander prachtig evenement in het kader van "Leuven in Scene"



"Gezichten van licht" in het stadspark van Leuven. Hoewel het inmiddels erg donnker was en enkel de bomen in het park waren verlicht is met de SCN-mode toch een redelijk resultaat behaalt.

3 comments:

Anonymous said...

Mooie foto van dat stadhuis.
Hoe doen ze dat?

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

Looks nice! Awesome content. Good job guys.
»